Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

Telenor-kunder har problemer med å nå oss på telefon. Vi jobber med å løse saken, og anbefaler i mellomtiden at du benytter chat for å få hjelp og svar på dine spørsmål.

  1. Tryg Magasinet

Samlivsråd for julehøytiden

Stress, forventninger og ulike ønsker for julen kan ødelegge mer enn bare julestemningen. Psykolog Erik Bjørnebakk har mer enn ti års erfaring med å hjelpe par og familier. Her får du rådene som kan redde både kjærligheten og julefeiringen.

Et rødt julepynt-hjerte henger på en snødekt gren i skogen

Hvorfor er julen så vanskelig?

- Underliggende stress du drar med deg inn i julen kan føre til mindre overskudd, som igjen kan påvirke temperamentet ditt og måten du kommuniserer på.

"Mange prøver å lage den perfekte julen, noe som gjør at man krever ekstra mye både av seg selv og menneskene rundt seg."

- Kombinasjonen av urealistiske forventninger og lite overskudd bidrar ofte til et høyt konfliktnivå i parforholdet. Krangler dere en del fra før av, kan den ekstra belastningen i julestria gjøre at konfliktene eskalerer, sier Bjørnebakk.

- Mange prøver å lage den “perfekte” julen for seg og sin familie, noe som gjør at man krever ekstra mye både av seg selv og menneskene rundt seg. Fokuset på å tilfredsstille egne høye forventninger og gjøre ting perfekt, kan i verste fall ødelegge gleden rundt høytiden og føre til store, og kanskje unødvendige, konflikter.

Avklar forventningene i god tid

Psykologens beste råd til par og familier, er å avklare forventninger til hverandre.

- Lag god struktur rundt juleplanleggingen. Hva er viktig og mindre viktig? Kan vi droppe noe? Kan vi redusere våre egne forventninger for å ha mer tid sammen?

- Ha respekt for at partneren kan ha andre behov og ønsker enn deg selv. Ikke tolk det som mangel på kjærlighet, men at dere faktisk er to individer med egne ønsker og behov, som ikke alltid trenger å være sammenfallende.

"Det viktigste av alt i julen, er å sette av tid til hverandre!"

- Bryt rutinene. Må man virkelig gjennomføre julen på en bestemt måte, eller kan man faktisk benytte noe av tiden kun sammen med partneren? Har man dager i julen uten annen familie, så bruk denne tiden sammen. Det kan være godt å ha noen planer som kun involverer kjæresten.

- Vis interesse for partneren din og hans/hennes liv. Gi komplimenter uten å forvente noe tilbake.

- Bli flinkere på å gi hverandre fysisk bekreftelse og nærkontakt. Dette er utrolig viktig for å opprettholde menneskelige bånd og kjærlighet.

Psykologens råd

  • Kommuniser dine forventninger tidlig, og bruk positive formuleringer. 
    Si for eksempel “Det vil gjøre meg lykkelig hvis vi kan lage middag sammen i morgen” istedenfor å uttrykke det som et krav.

  • Anta aldri at din partner vet hva du tenker. 
    Tro heller ikke at du kan lese partnerens tanker. Snakk sammen og vær tydelig mot hverandre.

  • Ta ansvar for egne følelser.  
    Det er ditt ansvar å forklare din partner, når du har blitt fornærmet eller skuffet.

  • Unngå at kranglene eskalerer unødig. 
    Når du er veldig sint, hjelper det som regel lite å gå inn i en direkte krangel, selv om det kan føles godt med en utblåsning. Forsøk å trekke deg ut av situasjonen, ta noen dype pust, og start en konstruktiv diskusjon når du er rolig og har fått tenkt gjennom situasjonen.

  • Lytt til partneren din. 
    La din partner få snakke ferdig før du kommer med din side av saken, og vis aksept for din partners meninger.

  • Ha respekt for at vi er forskjellig. 
    Husk at vi alle er forskjellige grunnet ulik oppvekst, personlighet og livserfaringer. Forsøk å ha forståelse for at andre tenker annerledes enn du selv gjør.
     

Når det likevel ikke går...

- Er dere kommet så langt at dere vurderer å gå fra hverandre, vil jeg alltid anbefale en samtale med en parterapeut eller familievernkontor, spesielt hvis det er barn involvert. 

- For mange har kranglingen blitt et mønster som skaper avstand og svekker følelser over tid. Jeg ser ofte at det er fundamentale misforståelser som ligger til grunn for samlivsbrudd. Derfor kan det være lurt å søke hjelp tidlig.

Få hjelp med Tryg Omsorg

Gjennom vårt fordelsprogram tilbyr vi både psykologisk førstehjelp og samlivsterapi. Vi kaller det Tryg Omsorg.

Samlivsbrudd er som oftest ikke et ønsket utfall på problemer i ekteskap eller samboerforhold. Som fordelskunde kan du få 3 timer med profesjonell hjelp for å finne en løsning på det som er vanskelig. Vi tilbyr dessuten psykologisk førstehjelp, hvis du går gjennom en personlig krise. Dette kan for eksempel være hvis du opplever:

  • samlivskrise og samlivsbrudd mellom ektefeller/samboere
  • at barnet ditt blir mobbet
  • ran, overfall, voldtekt og grove trusler
  • brann, eksplosjon og innbrudd
  • alvorlig ulykkesskade
  • livstruende sykdom
  • dødsfall i nær tilknytning til familie
  • selvmord og selvmordsforsøk i nær relasjon
  • spontanabort
     

Les mer om fordelene