Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Gode tips når du ferdes på isen

Å ferdes på is er alltid ditt eget ansvar. Tykkelse på isen kan variere veldig. Vær spesielt varsom i nærheten av elveutløp og innløp, sier Jan Tore Kolås i Nordhordland Brann og Redning.

mann is

 

Hvor tykk er trygg is?

Dette er vanskelig å svare på da lokale forhold, type is og temperaturforskjeller har stor innvirkning på iskvaliteten.

Stålis er alltid tryggest. Dette er den mørke gjennomsiktige isen som ikke har så mye luftbobler. Ifølge NVE kan man som hovedregel kan man si følgende:

  • 10 cm stålis er trygt.
  • 20 cm minimum dersom isen er gråhvit, porøs med mye luftbobler.
     
Stålis
BILDE: Stålis er alltid tryggest. Dette er den mørke gjennomsiktige isen som ikke har så mye luftbobler.

Sjøis kan være farlig

Det er stor forskjell om du ferdes på ferskvann eller saltvann. Saltvann er i konstant bevegelse og det som fryser er ofte et tynt lag med ferskvann øverst. Særlig i nærheten av land vil isen ikke være trygg da tidevannet gir sprekkdannelser. 

Understrømmer gjør også at isen i saltvann kan variere veldig i tykkelse. For eksempel i trange sund hvor det kan være sterk strøm under isen.
 

Snø kan skjule utrygg is

Jan Tore Kolås
Jan Tore Kolås

Husk at snø på isen gir en ekstra utfordring.

- Er isen blank kan du lettere se både sprekkdannelser og ujevnheter i tykkelse. Ligger det snø på isen kan dette være svært vanskelig å se.

Husk også at selv om det er spor fra andre som har gått på isen, er ikke dette en garanti for at isen er trygg, sier Kolås.

Kolås legger til at drikkevann kan være ekstra skummelt å ferdes på.

- Går du på isen i et drikkevann eller et vann som er demmet opp kan du risikere at det er en luftlomme mellom isen og vannet. Med andre ord; går du gjennom isen her, kan det være svært krevende å komme seg opp igjen.  

Du bør heller ikke ferdes på is hvor det er grunt og myrbunn. Der kan det oppstå myrgass som gjør at isen nesten aldri blir trygg å gå på. Områder med mye siv bør du også unngå. 
 

Anbefalt utstyr

Det er en rekke utstyr som gjør turen på isen tryggere for deg og andre.

- Ferdes du på is anbefaler vi at du har med ispigger for å enkelt ta deg opp om uhellet er ute, sier Krister Smith i Nordhordland Brann og Redning.

Han anbefaler også at du pakker viktig utstyr i vanntette poser.

- Går du gjennom isen blir du og alt du har i sekken vått. Du bør ha mobilen i en vanntett lomme, du bør ha med varme klær i en vanntett pakkpose, i tillegg anbefaler vi en kasteline. Denne kan du bruke til å kaste ut til noen som har gått gjennom isen.
 

Når uhellet er ute

Som illustrert i videoen øverst i artikkelen er det noen viktige ting du bør gjøre dersom du går gjennom isen uten å ha med hjelpemidler.

- Det første du må huske er å få kontroll på pusten og oversikt over situasjonen. Pust rolig, ikke få panikk, sier Smith.

Han anbefaler at du alltid går opp fra isen på samme sted som du falt ut. Da vet du at du går mot tryggere is.

- Å komme seg opp fra isen kan være krevende. Vann på isen gjør den såpeglatt, i tillegg er klærne våt og tung.

Trikset er å bruke beina aktivt.

- Legg deg mest mulig vannrett med armene over isen. Bruk dermed beina til å sparke deg fremover, samtidig som du forsiktig skyver deg frem med armene.

- Når du har kommet deg opp på isen bør du ikke reise deg opp, da risikerer du å gå gjennom på nytt, sier Smith.

Han forteller at du må slepe deg videre inn mot land, mens du sjekker at isen blir tryggere.

- Når du har slept deg frem til tryggere is må du komme deg på land og få på deg varme klær så raskt som mulig. Kroppen blir fort nedkjølt, så varme i kroppen er første prioritet, sier Smith.

 

Felles nasjonale isvettregler

Isvettreglene er et viktig hjelpemiddel for trygg ferdsel på isen. De er laget i samarbeid med Flytes medlemsorganisasjoner og samarbeidspartnere, og bygger på kunnskap og råd fra landets fremste eksperter på is. De er nyttige både for nybegynnere og erfarne turskøyteløpere. Her er de nye isvettreglene:

1. Sjekk alltid isforholdene selv der du ferdes.
2. Hold deg oppdatert og lær om is.
3. Øv på redningsteknikker og ha en plan.
4. Ha riktig sikkerhetsutstyr.
5. Bruk egnet verktøy til å sjekke isen.
6. Bruk gjerne oppmerkede og tilrettelagte områder på naturis.
7. Gå helst sammen med andre.
8. Informer noen om turen.
9. Hjelp fellesskapet med dine observasjoner.

Les mer om isvettreglene hos Flyte her eller få mer informasjon for å ferdes trygt på isen på Varsom.no.