Dette bør du ha i båten
Hva slags sikkerhetsutstyr du bør ha i båten avhenger selvsagt litt av båtens størrelse og om du holder deg i kjent farvann eller ikke. Uansett er det en del situasjoner som kan oppstå på sjøen hvor riktig utstyr kan være avgjørende for både din egen og andres sikkerhet.
Redningsvest
Alle som er om bord i en båt under 8 meter er lovpålagt å ha på seg redningsvest eller flytevest. Er det barn under 15 år om bord så er det båtførers ansvar å påse at passasjerer under 15 år har på seg flyteutstyr. Har du en båt som er over 8 meter er det kun påbudt å ha med redningsvest til alle som er i båten, men det er ikke påbud om å ha den på.
Varsling
Om noe skjer på sjøen, så bør du ha en måte signalisere til andre båter eller folk på land at du trenger hjelp. En fløyte som henger på redningsvesten er ikke nok for å få oppmerksomheten du trenger. Tenk gjennom om du bør ha nødbluss, signalhorn eller VHF om bord for å tilkalle hjelp om uhellet er ute.
Brannslukking
Hvis det skulle oppstå brann i båten bør du ha et brannslukkingsapparat for å slukke umiddelbart. Du kan også ha et brannteppe som tilleggsutstyr - men ikke i stedet for et brannslukkingsapparat.
Driftsstans
Hvis båten får motorstopp bør du ha mulighet til å sikre den fra å drive til havs eller mot skjær. Et drivanker gjør at båten ligger mer i ro. Hvis båten har anker eller dregg om bord kan du også sjekke om du klarer å få bunnfeste til å holde båten i ro. Har du en mindre båt kan du også ha årer om bord for å kunne avhjelpe når båten driver. Ekstra tau eller båtline om bord gjør det også enklere for andre å slepe deg til land.
Synlighet
Det er viktig å bli sett når du er til sjøs, og her kan lese mer om krav til lanterneføring. Jo mindre båt du har jo viktigere er det å ha andre måter å være synlig på. Tenk gjennom om du bør ha reflekser og sterke farger på klær og redningsvest. Uansett båtstørrelse bør du ha en ekstra lykt om bord.
Andre nyttige ting
- Hvis båten får lekkasje bør du ha noe å øse med.
- Koniske treplugger kan hjelpe å midlertidig tette en lekkasje i skrog eller slanger.
- Det kan også være nyttig med en kikkert i båten for å observere andre båter, skjær eller annet i vannet.
- En powerbank eller batterilader kan også være nyttig hvis du går tom for strøm på mobilen.
- Båtshake er lurt å ha for å forenkle fortøyning eller gi deg en ekstra lang arm når du trenger å fiske noe eller noen opp fra vannet.
Smarte apper til båtlivet
- RS SafeTrx er utviklet i av blant annet Redningsselskapet i samarbeid med redningstjenesten i mer enn ti land. I likhet med 113-appen oppgir den din posisjon i en nødssiutasjon. Den inneholder også kart fra Kartverket, turplanlegger og sporing.
- Trygg Båt er en annen app fra Redningsselskapet som også har en sosial funksjon. Den oppgir posisjon hvis du trenger hjelp til sjøs. I tillegg får du oversikt over havner og gjestehavner og du kan få kontakt med andre båter i nærheten av deg.
- BåtFart er en app fra Kystverket som forteller deg hva fartsgrensen er der du er - i Norge. Den kan også varsle deg hvis du kjører for fort. Appen er derimot ikke et navigasjonsverktøy.
- Hjelp 113 er Norsk Luftambulanse sin app. Den gir deg tilgang til alle nødnummer. Når du registrerer deg i appen kan nødetatene automatisk se posisjonen din hvis du kontakter dem gjennom appen.
- Skippo gir deg oppdaterte og rene sjøkart som er nyttige for å planlegge turen din. Har kan du lage ruter, måle avstander og mer (PS. Kjøp i app).
- Windy er en vær-app for sjøen. Her kan du se bølgehøyde, vindretning og simuleringer av været (PS. Kjøp i app).
- Det finnes en rekke gode apper som lærer deg ulike knuter. Hvilken som er best kan du selv avgjøre. Knots 3D har en 3D-modell som lar deg øve i appen.