Pass på din firbeinte
Skal du ha hunden med på Europa-ferie, på tur i skog og mark eller som passasjer i baksetet mens du handler? Det er nok av ting å huske på for at hunden din skal ha det trygt og godt.
Ut av landet i sommer?
Da må du huske forsikring, rabiesvaksine og EU-pass. Dersom det slurves med dette, kan det få konsekvenser som ikke dekkes av forsikringen.
Ting å tenke på før du tar hunden med på ferie:
- Forsikringen gjelder kun innenfor Europa – men husk at du må legge ut selv, og få pengene refundert i etterkant.
- Skal du til et land i Europa utenom Sverige, må hunden vaksineres mot rabies senest 21 dager før avreise.
- Sett bort i fra Finland, Irland og Malta må hunden få en ormekur mellom to og fem døgn før den skal tilbake til Norge. Den utføres av en veterinær i landet du reiser fra. Både ormekur og rabiesvaksine må stemples i EU-passet til hunden.
- Sett deg godt inn i reglene – i verste fall kan hunden bli pålagt måneder med karantene ved ankomst i Norge.
Pass på flått og hoggorm
Både valper og voksne hunder liker å oppholde seg i skog og mark. Da kan det være lurt å være obs på forskjellige ting som kan være farlig for hunden din.
En kjent fare ute i terrenget er hoggormen. Skulle den klare å bite hunden din er det viktig at du kontakter veterinær så fort som mulig.
Symptomer på hoggormbitt kan være hevelse, smerte og ømhet ved bittstedet i tillegg til pustevansker, sikling og oppkast.
Flåtten befinner seg ofte på steder med tett vegetasjon, skygge og høyt gress og busker. Dersom hunden din har oppholdt seg på slike steder er det lurt å sjekke grundig for flått, spesielt på steder med lite pels og tynn hud.
Vanlige symptomer er hevelse, kløe, irritasjon og det kan også oppstå infeksjon rundt bittstedet.
For å unngå at flåtten klarer å feste seg helt, eller å unngå dyret, anbefaler vi å benytte seg av flåttmiddel. Det kan enten være tabletter eller væske som smøres direkte på huden, og det skaffes enkelt på apoteket eller hos veterinæren.
Ta forholdsregler i varmen
La aldri en hund være alene i en innelåst bil når solen steker. Bilen du parkerte i skyggen har kanskje fått sol på seg når du er tilbake.
I tillegg er det lurt å ikke la hunden gå for lange turer i solen uten skygge eller kaldt vann.
Sett ut rikelig med vann både utenfor og inne i huset. Skulle hunden begynne å pese mye og puste med åpen munn, kan hele hunden kjøles ned med hageslangen. Mange hunder liker også å bade, så ta den gjerne med på en dukkert om muligheten er der.