Test av sykkelhjelm for voksne 2024
Sammen med Trygg Trafikk har vi testet de mest populære sykkelhjelmene på det norske markedet. I denne testen har vi sett nærmere på urbane hjelmer beregnet for sykkel og elsparkesykkel. Her får du vite hvilke hjelmer som er tryggest. Du finner lenke til hele testrapporten nederst på siden.
Den norske hjelmtesten utføres hvert år og er et samarbeid med Trygg Trafikk og Tryg Forsikring. Testene er gjennomført hos RISE Research Institutes of Sweden, som har testet hjelmer siden 50-tallet. Formålet med testene er å gi forbrukere svaret på hvilke hjelmer på det norske markedet som er tryggest i bruk.
Testen gir svaret på hvor stor risiko det er for hjernerystelse ved et kraftig sammenstøt. Som tidligere år, viser også årets test at det er store variasjoner i hvor godt de ulike hjelmene beskytter.
Slik tester vi sykkelhjelmene
Hjelmene utsettes for en rekke falltester og rangeres ut fra risiko for hjernerystelse ved kraftig slag. Vi gir hver hjelm en score fra en til fem, basert på følgende inndelinger:
- Fem stjerner: Hjelmen gir mindre enn 20 prosent risiko for hjernerystelse.
- Fire stjerner: Hjelmen gir 20–40 prosent risiko for hjernerystelse.
- Tre stjerner: Hjelmen gir 40–60 prosent risiko for hjernerystelse.
- To stjerner: Hjelmen gir 60–80 prosent risiko for hjernerystelse.
- En stjerne: Hjelmen gir 80–100 prosent risiko for hjernerystelse.
Sweet Protection Stinger Mips
Testresultat: Sweet Protection Stinger Mips oppnår det beste resultatet i årets test, med en samlet risiko for hjernerystelse på 21,95 prosent ved skrå støt. Denne hjelmen er utstyrt med Mips rotasjonsbeskyttelse, som nok en gang viser seg å være viktig for god beskyttelse av hodet.
Vekt: 348 g
Rotasjonsbeskyttelse: Mips
Testår: 2024
Pris: 700 kr.
Biltema 27-2016 Mips
Testresultat: Nok en gang gjør Biltema sine hjelmer det godt i vår test. I 2022 testet vi hjelmer for barn, her gikk også Biltema sin hjelm helt til topps. Dette er årets klart billigste sykkelhjelm, og den med lavest vekt. Denne er utstyrt med Mips og har en samlet risiko for hjernerystelse på 23,68 prosent ved skrå støt.
Vekt: 253 g
Rotasjonsbeskyttelse: Mips
Testår: 2024
Pris: 400 kr.
Sweet Protection commuter Mips
Testresultat: Sweet Protection commuter Mips oppnår fire av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 33,28 prosent ved skrå støt. Begge hjelmene fra Sweet Protection gjør det godt i årets test.
Vekt: 414 g
Rotasjonsbeskyttelse: Mips
Testår: 2024
Pris: 1.100 kr.
Met Vibe Mips
Testresultat: Met Vibe Mips oppnår fire av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 36.07 prosent ved skrå støt. Hjelmen er designet for bruk i bybildet og er en av flere hjelmer i årets test som har lys med USB-lading.
Vekt: 391 g
Rotasjonsbeskyttelse: Mips
Testår: 2024
Pris: 1.500 kr.
Met Vibe on Mips
Testresultat: Met Vibe on Mips oppnår fire av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 38,30 prosent ved skrå støt. Denne hjelmen er også designet for urban bruk med LED-lys bak. Dette er den eneste hjelmen i testen som har heldekkende visir, som beskytter mot vind, støv og insekter.
Vekt: 510 g
Rotasjonsbeskyttelse: Mips
Testår: 2024
Pris: 1.800 kr.
Bontrager Charge WaveCel
Testresultat: Bontrager Charge WaveCel oppnår tre av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 46,09 prosent ved skrå støt. Hjelmene fra Bontrager bruker WaveCel som rotasjonsbeskyttelse, ikke Mips. Ifølge vår test er det hjelmene med Mips som kommer best ut samlet sett.
Vekt: 508 g
Rotasjonsbeskyttelse: WaveCel
Testår: 2024
Pris: 1.800 kr.
Bontrager Circut WaveCel
Testresultat: Bontrager Circut WaveCel oppnår tre av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 48,01 prosent ved skrå støt. Denne bruker også WaveCel som rotasjonsbeskyttelse. Hjelmen har et smart festesystem for lys og kamera.
Vekt: 408 g
Rotasjonsbeskyttelse: WaveCel
Testår: 2024
Pris: 1.400 kr.
Abus Urban i 3.0 Mips
Testresultat: Abus Urban i 3.0 Mips oppnår tre av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 52,49 prosent ved skrå støt. Av alle hjelmer med Mips, oppnår denne det dårligste resultatet.
Vekt: 368 g
Rotasjonsbeskyttelse: Mips
Testår: 2024
Pris: 1.300 kr.
Livall EVO21 Commuter + smarthjelm
Testresultat: Livall EVO21 Commuter + oppnår to av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 65,61 prosent ved skrå støt. Hjelmen har ingen rotasjonsbeskyttelse. Dette er en såkalt "smarthjem" som du kobler opp til telefonen din. Hjelmen har blant annet smart belysning, fallsensor og automatisk varsling ved fall.
Vekt: 329 g
Rotasjonsbeskyttelse: Ingen
Testår: 2024
Pris: 1.170 kr.
Abus Urban i 3.0
Testresultat: Abus Urban i 3.0 oppnår to av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 70.74 prosent ved skrå støt. Hjelmen har ingen rotasjonsbeskyttelse, noe som er gjennomgående for de hjelmene i testen med dårligst resultat.
Vekt: 291 g
Rotasjonsbeskyttelse: Ingen
Testår: 2024
Pris: 840 kr.
Livall C20
Testresultat: Livall C20 oppnår to av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 77,02 prosent ved skrå støt. Dette er det svakeste resultatet i årets test. Denne smarthjelmen har en rekke nyttige funksjoner som automatisk bremselys, varsling og fallsensor med SMS-varsling. Dessverre har heller ikke denne hjelmen rotasjonsbeskyttelse.
Vekt: 364 g
Rotasjonsbeskyttelse: Ingen
Testår: 2024
Pris: 700 kr.
Hvorfor er rotasjonsbeskyttelse viktig?
Nok en gang viser det seg at hjelmer med rotasjonsbeskyttelse kommer best ut i våre tester. I år har vi både testet hjelmer med Mips og WaveCel, som er to ulike typer rotasjonsbeskyttelse. Av disse to kommer Mips best ut.
Veldig forenklet er Mips en hjelm i hjelmen. Dette ekstra laget er bevegelig, og reduserer rotasjonen hodet blir utsatt for ved et fall. Altså, hvis du faller og har en Mips-hjelm på hodet, vil hjelmen få en større rotasjon enn Mips-skallet inne i hjelmen. Dette viser seg å være en svært effektiv beskyttelse.
Konklusjon
Ingen hjelmer får toppscore i årets test. Men av hjelmene som er med, er det Sweet Protection Stinger Mips og Biltema 27-2016 Mips som kommer best ut. Det er store variasjoner i hvor godt de ulike hjelmene beskytter. Som tidligere år er det hjelmer med rotasjonsbeskyttelse som kommer best ut.
For din egen sikkerhet anbefaler vi derfor en hjelm med Mips eller WaveCel.
Det er også store prisforskjeller på de ulike hjelmene, men sikkerheten gjenspeiler ikke prisen. For eksempel er Biltema sin hjelm testen klart billigste, men også en av de som beskytter hodet best. De såkalte "smarthjelmene" har mange nyttige funksjoner, men disse hjelmene kommer også dårlig ut i testen, da de ikke har rotasjonsbeskyttelse.
Les også:
- Testrapport, test av sykkelhjelmer 2024
- Test av sykkelhjelmer for barn, 2023.
- Test av sykkelhjelm for voksne, 2023.