Våre beste tips for å unngå pipebrann
Høy strømpris gir økt bruk av vedfyring. Resultatet er en økning i antall pipebranner på 38 prosent sammenlignet med tidligere år ifølge DSB. Her er våre beste forebyggende tips.
Når strømprisene går opp øker også prisene på ved. Dermed frister det kanskje å bruke den fuktige veden du har liggende? Det er ikke lurt. Fyrer du med fuktig ved dannes det beksot og tjære i skorsteinen. Beksot kan også dannes dersom du fyrer med for lite trekk, eller har for mye ved i ovnen.
Hva er god ved?
At man ikke skal bruke fuktig ved vet de fleste, men hva regnes som fuktig ved og hvilken tresort er best?
Ved med 17 til 20 prosent fuktighet regnes som tørr ved. Jo høyere fuktighet, des mer røyk og dårligere brennbarhet.
For å sjekke om veden er tørr kan du bruke en fuktmåler. Om du ikke har fuktmåler tilgjengelig kan du se etter store tørrsprekker som dannes når fuktigheten trekker seg ut at treverket. Du kan også slå to kubber mot hverandre. En hul lyd er et tegn på at veden er tørr, lyden kan minne om et balltre som treffer en ball.
Trykkimpregnert og malt treverk avgir svært skadelige giftgasser og skal aldri brukes. Bruk heller ikke vrakved fra sjøen som brensel, da den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.
Hvilken tresort er best?
Det å fyre riktig er altså nøkkelen for å forebygge pipebrann. Mange sprengfyrer fordi effekten av veden er dårlig, de ulike tresortene har nemlig veldig ulik brennverdi.
De tresortene som regnes som den beste peisveden er rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk. Bøk og rogn varmer mest pr. volum, og lønn, eik og ask er nest best. Bjørk, furu, svartor og selje deler tredjeplassen.
De tresortene som egner seg minst for vedfyring er osp, gran og gråor, da disse brenner raskt opp og gir minst varmeutbytte per volum. Når du skal kjøpe ved, og du blir tilbudt blandingsved, lønner det seg å spørre om hvilke tresorter den inneholder, og gjerne fordelingen av dem.
Husk at enkelte tresorter gir mer gnister enn andre. Nåletre, furu og gran er eksempler på dette og bør ikke brukes i åpen peis.
Hvordan fyre riktig?
For å unngå dannelse av beksot i skorsteinen er riktig fyreteknikk viktig. I eldre peiser skal du antenne fra bunn, men i nyere peiser skal man antenne veden fra toppen.
Sørg for rikelig trekk i starten, riktig fyring krever mye luft. Når veden brenner godt og ovnen begynner å bli god og varm kan du redusere avtrekket.
Skulle det danne seg mye røyk må du øke trekken. Med tørr ved og riktig avtrekk skal det ikke være røyk i peisen.
Enkelte velger å fyre med vedbriketter eller peiskubber når de har gått tom for vanlig ved. Det må du for all del ikke gjøre. Vedbriketter har et mye høyere energinivå enn vanlig ved. Dette kan gi ekstrem varme som kan skade peisen og være brannfarlig. Et eksempel er denne ovnen som trolig var over 1000 grader!
Juletre skal ikke i peisen
Når julen er over er det lett å la seg friste til å kappe det opp og bruke som fyringsved. Den fristelsen bør du ikke falle for. Kvaen i treet gjør nemlig at det brenner urent og avgir giftige gasser som du ikke kan se. I tillegg vil veden fra juletreet avgi voldsom varme med stikkflammer. Det gjør at soten i pipen din lett kan ta fyr og utvikle seg til en pipebrann.
Husk at juletre er definert som hageavfall. Du kan bruke det som kompost eller kjøre det til en gjenvinningsstasjon. Hvis du virkelig vil bruke årets juletre til vedfyring bør du kappe det opp, og la det tørke til neste jul før det er trygt å fyre med.
Når uhellet er ute
Hører du knitring, buldring eller andre uvanlige lyder fra skorsteinen må du ut for å sjekke om det er pipebrann. Ofte blir slike branner oppdaget av naboer og ikke huseier. Ved pipebrann må du tilkalle brannvesenet umiddelbart på 110.
Ikke prøv å slukke en pipebrann selv, dette kan medføre at pipeløpet sprekker, derfor bruker brannvesenet pulver.
Det du imidlertid bør gjøre selv er å lukke alle ventiler og luker som går til pipa.
Våre beste tips:
- Ikke bruk fuktig ved (20% fuktighet)
- Sørg for godt avtrekk
- Ikke bruk for mye ved
- Bare bruk tennkubber i startfasen
- Gjerne bruk ved med god brennverdi
- Sørg for mye trekk i starten