Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Ut på langtur med bobil eller campingvogn

Har du planer om langtur med bobilen eller campingvognen i løpet av sesongen? Da er det flere ting du må tenke på, uansett om du holder deg i Norge eller om du skal til utlandet. Vi har samlet noen gode tips som legger til rette for årets fineste tur med bobil eller campingvogn.

Bobil i sommerlandskap

 

Ha kontroll på forsikringene dine

Det er viktig å være godt forsikret før du legger ut på langtur med bobil eller campingvogn. Ta en gjennomgang av hva forsikringen av kjøretøyet dekker, og sørg samtidig for at du selv og de du reiser med er trygge dersom det skulle skje noe når du er langt borte hjemmefra. Det er litt ulike ting å tenke på om du kjører med bobil eller har med deg campingvogn, men vi hjelper deg her:

  • Campingvogn: Ha god kontroll på både campingvognforsikringen og bilforsikringen din. Vår beste forsikring til campingvogn, Campingvogn Ekstra, dekker blant annet skader som følge av fukt, skader på fastmontert og løst utstyr og avbrutt ferie. Husk forresten den påkrevde årlige fukttesten! Sjekk om du er godt dekket dersom det skulle skje noe med bilen din. Du må ha riktig antall kilometer inkludert i forsikringen din for hele turen, og se at du får leiebil dersom noe skulle skje med bilen underveis. Hos oss får du veihjelp for campingvognen via bilforsikringen din om uhellet skulle oppstå, og vår ansvarsforsikring gjelder både for bilen og for campingvognen.
     
  • Bobil: Du må ha en god forsikring på bobilen din som hjelper deg dersom det plutselig skulle skje noe på langtur. Den beste forsikringen, Bobil Ekstra, holder deg godt sikret dersom det skulle oppstå skader på fastmontert og løst utstyr, eller skader som følge av fukt. Også her må du huske årlig fukttest. Disse dekningene er ikke inkludert i den vanligste kaskoforsikringen. I tillegg anbefaler vi at du har maskinskadedekning dersom bobilen din er inntil 10 år gammel. Denne kan legges til både kasko- og Bobil Ekstra. Den hjelper deg om det plutselig oppstår skader på blant annet motor og girkasse.
     
  • Grønt kort: Uansett om du kjører bobil eller bil med campingvogn, anbefaler vi at du tar med deg en utskrift av et «grønt kort» på turen. Dette får du raskt og enkelt på Min side, og er et skriftlig bevis på at du har ansvarsforsikring på bobilen eller bilen din. Enkelte steder i Europa, som Tyskland, kreves det at du har et grønt kort for bobilen i tillegg. Derfor kan det være lurt å ha denne enkelt tilgjengelig. Et slikt bevis gjør det også enklere å kommunisere hvilken forsikring du har dersom noe skulle oppstå. PS! Ha med deg skademelding i bilen. Denne finner du enkelt hos oss, på både norsk og engelsk. Den skal i utgangspunktet være lik på alle språk.
     
  • Andre forsikringer: Se at du har en aktiv reiseforsikring før du reiser. Den hjelper deg enten du er på tur i Norge eller utlandet, og er en ekstra trygghet dersom det skjer noe med deg selv på ferie. Det er også anbefalt å ha en ulykkesforsikring dersom uhellet er ute. Se at forsikringene er gyldig for alle du reiser med.
     
  • Meld fra i tide: Du må melde fra til Tryg så snart du oppdager en skade, uansett om du er på ferie eller du ser noe i gjennomgangen før avreise. Du fyller enkelt ut skadeskjemaet på nett. Ta kontakt med verksted så snart du har meldt skaden. Husk at det er veldig viktig at du informerer både verkstedet og forsikringsselskapet om nøyaktig hvor du befinner deg dersom det oppstår en skade som gjør at bilen ikke er kjørbar. Del også kontaktinformasjonen til verkstedet med forsikringsselskapet ditt – dette er et samarbeid mellom alle parter.

 

Sørg for at bobilen eller campingvognen er i teknisk god stand

Sjekk at bremser, lys og dekk er i god stand i god tid før du reiser, slik at du har tid til en tur på verkstedet dersom du trenger det. Ta deg en prøvetur hvor du kontrollerer både bremser og lys, og undersøk alle dekkene. Se etter slitasje og mål mønsterdybden.

Ta en sjekk av gassbeholdere og slanger dersom du har det. Det står en dato på slangen, og den har maksimal alder på 5 år. Det er sterkt anbefalt fra forhandlere av bobil og campingvogn å gjennomføre en gasstest minst annethvert år. I en slik test sjekker verkstedet for lekkasje og slitasje på slanger og regulator. Dette er et enkelt tiltak for å unngå at det oppstår brann og store skader. Enkelte steder i Europa krever at man gjør en slik gasstest hvert eneste år, så undersøk om dette er et krav der du skal.

For å være helt sikker på at bobilen eller campingvognen er i teknisk god stand, så kan det være lurt å ta en full teknisk kontroll hos din lokale forhandler før avreise. Dette er spesielt viktig om den ikke har vært i bruk på en stund. Her kan du lese mer om hvordan du kan gjøre bobilen i stand før du tar den ut på veien.
 

Ungt par i bobil
 

Pakk forsvarlig og planlegg langturen godt

Når du har sjekket bilens tekniske stand og har alle forsikringer i orden, er det på tide å planlegge turen og pakke bilen for langturen. Vi har samlet en enkel sjekkliste til deg med ting som er nyttig å tenke på før du reiser:    

  • Hvor skal du? Tenk gjennom hvilke land du skal innom og vær sikker på at du har med deg riktige ID-dokumenter og nødvendig dokumentasjon. Det gjør at du vil komme deg enkelt gjennom grensekontroller. 
  • Kan du trafikkreglene? Dette gjelder for deg som tar langturen utenfor Norges grenser. Det er ikke sikkert at reglene og skiltene er like der du skal som de er i Norge. Sett deg inn i reglene i landene du skal innom, og sørg for at du forholder deg til vektbegrensningene som finnes. Det kan være andre vektregler enn i Norge. 
  • Er det miljøsoner? Sjekk om det er miljøsoner eller områder med miljøkrav der du skal reise. Du må ha miljøoblater i noen av de største byene i Europa, som Paris, Wien og Berlin. 
  • Hvor skal du overnatte? Planlegg overnattingene slik at du slipper å tenke på dette før hver gang du skal stoppe. Undersøk regler for overnatting der du er og finn ut om det er tidbegrensninger på parkeringen dersom du stopper utenfor campingplasser.  
  • Har du reservenøkler og verktøy? Du må alltid ha med reservenøkler dersom du skulle være uheldig og miste nøkkelknippet ditt. Vi anbefaler også at du har med deg nødvendig verktøy for å kunne gjøre enkle reparasjoner på småskader om kan oppstå underveis.
  • Husker du teip eller ruteplaster? Gjennomsiktig teip er redningen om du får en steinsprut som ikke hindrer sikten din. Du setter teipen over skaden for å hindre at smuss trenger inn og gjør den større. Dette er et enkelt grep som gjør det mulig å reparere frontruteskadene i stedet for å bytte hele ruten.
  • Visste du at gaffateip og lastestropp alltid bør være med på tur? Det kan være til uvurderlig nytte dersom uhellet er ute. Det kan også være fint med et lite caravnaspeil dersom du er uheldig og speilet forsvinner på en smal vei med et bredt kjøretøy i motgående retning. Du fester speilet enkelt med gaffateip og kan nyte ferien videre. 
  • Har du kontroll på brannvern? Sjekk at både brannslukkingsapparatet og røykvarsler er i god stand og fungerer som de skal før du reiser. Gassvarsler er også anbefalt om du har gassanlegg. Dette er enkle tiltak for å redusere skaden kraftig dersom det skulle oppstå brannuhell.
  • Vet du hvordan du pakker bilen? Sørg for at du pakker alt du har med deg trygt og godt. Alt løst må være godt sikret, og ikke ta med deg for mye slik at du får overvekt.
  • Husker du den ekstra sjekken? Når du tror du er ferdig pakket og klar for avreise, så anbefaler vi at du tar en ekstra runde rundt bilen og vognen. Gjør dette før hver eneste oppstart. Se spesielt etter at alle luker er lukket, parabolen er nede, lasten er sikret og strømkabelen er frakoblet.

 

Og en liten påminnelse til slutt

Det er nesten umulig å unngå trange tuneller eller smale veier dersom du er på ferie tur i Norge. Det gjelder også i flere andre steder i Europa. Et klassisk uhell som ofte oppstår på slike veier er møteuhell med andre store kjøretøy, hvor man feilberegner slik at speilene går i hverandre og knuser. I disse tilfellene er det ofte svært vanskelig å vurdere hvem som er skyldig. Vurder derfor trafikkbildet og mulighetene for å stanse eller forsøke å snu for å få tak i motparten. Ofte oppstår det unødvendig trafikkaos og problemene blir enda større dersom man stopper for å diskutere langs veien. Å kjøre videre kan dessverre noen ganger være det eneste riktige å gjøre.

Les gjerne mer om gode råd ved kjøring i ulike land hos Trafikkforsikringsforeningen her.

Med det ønsker vi alle en riktig god tur og en uforglemmelig sommer!