Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Sykling i mørket

Visste du at risikoen for å havne i en ulykke med sykkel er nesten dobbelt så høy i mørket som i dagslys? Det er verdt å tenke på nå som mørketiden er over oss. Det gjelder å være mest mulig synlig, med riktig lys- og refleksbruk, for alle som ferdes i trafikken i mørket. Les videre for å få en oppfriskning rundt krav til lys og refleks på sykler, tips til oppmerksom sykling og vedlikehold av sykkelen, og til slutt noen gode råd til bilisten som gjerne vil unngå kollisjon med sykler i vintermørket.

Syklister i mørket
 

Sykkellys og reflekser

Det finnes klare krav fra myndighetene om lys og reflekser på sykler. Som syklist bidrar du til trafikksikkerheten ved å være så synlig som mulig.

Kravene til sykkellys er at det skal være en lykt foran med gult eller hvitt lys, som skal være synlig på 300 meter. Bak på sykkelen skal du ha en lykt med rødt lys. Både blinkende og fast lys er godkjent. Det er ditt ansvar at du har riktige lys på sykkelen, og det er noe du må sjekke før vinteren setter inn. Mange elsykler har fastmonterte lykter som får strøm fra sykkelen, men sørg alltid for at du har nok batteri til hele turen.

Kravene til refleks er at du skal ha refleks bak som skal være rød, slik som lykten. I tillegg skal det være hvit eller gul refleks på pedaler. Mange sykler selges med refleks ferdig montert, men sjekk gjerne at din sykkel møter kravene før du legger ut på utflukt i mørket.

Selv om du møter kravene til lys og reflekser på selve sykkelen, så er det alltid positivt å legge til mer refleks for å øke synligheten. Sykkelklær kommer ofte i sterke farger og med refleks sydd inn, og mange hjelmer kan kjøpes med både lys og refleks. Dersom utstyret ditt ikke har nok reflekser, kan du bruke refleksvest og vanlige reflekser på armer og bein. Men reflekser kan faktisk gå ut på dato, så sjekk gjerne at de lyser godt før du sykler hjemmefra. Les mer om dette og få tips til god refleksbruk her.
 

Oppmerksom sykling

Alle som ferdes i trafikken må være oppmerksomme og vise hensyn til andre trafikanter. Det gjelder uansett om du sykler, går eller kjører bil. Men som syklist er du ekstra utsatt og derfor bør du sykle enda mer forsiktig og oppmerksomt – særlig når det er mørkt.

I mørket er det ekstra viktig å avpasse farten etter stedet du er på, sikten du har og trafikkforholdene i området. Velg alltid den tryggeste farten og de tryggeste løsningene. Vær sikker på at du har blitt sett før du svinger eller kjører forbi andre trafikanter. Det er ikke sikkert at de andre har sett deg, selv om du har sett dem.

Å kjenne til og følge trafikkreglene, er nøkkelen til oppmerksom sykling. Sykler du i bilveien skal du stort sett følge de samme trafikkreglene som andre trafikanter. Men det er også noen regler som gjelder spesielt for syklister. Du har for eksempel lov til å sykle på gangvei, fortau eller i gangfelt, men det kan du bare gjøre dersom det er lite folk. Du skal kunne sykle forbi i god avstand og i tilnærmet gangfart, ikke fortere enn 6 km/t.
 

Du som sykler i bilveien har for eksempel:

  • vikeplikt for bilist hvis du sykler over gangfelt.
  • vikeplikt for trafikk fra høyre side, bortsett fra når du sykler på forkjørsvei. Er du usikker på hvilken vei du er på? Da er det alltid best å tenke at du har vikeplikt fra høyre.
  • vikeplikt for gående som krysser gangfelt.
  • plikt å stoppe på rødt lys.
  • plikt til å gi tegn når du svinger av.
  • lov å holde deg på høyre side av veien når du skal svinge til venstre og svinge der det er hensiktsmessig, men du har vikeplikt for annen trafikant når du svinger av.
  • lov å kjøre forbi til høyre for andre kjøretøy, men dette gjelder ikke annen sykkel og liten elektrisk motorvogn. Disse må du passere på venstre side.
     

Sykkel med lys
 

Vedlikehold av sykkelen

I tillegg til å sørge for god synlighet i trafikken og å sykle oppmerksomt, må sykkelen din være godt vedlikeholdt for å være så trygg som mulig.

Det er påbudt å ha bremser som fungerer godt, både foran og bak på sykkelen. De skal være så gode at du kan stanse både raskt og effektivt. Ta en sjekk av bremsene og se om bremseklossene er nedslitt eller om det er behov for å stramme dem. Gjør et par kraftige oppbremsinger for å kontrollere at de fungerer så godt som mulig.

Kontroller dekkene på sykkelen. Ser du mønsteret tydelig? Dersom dekkene er så slitte at mønsteret nesten er borte, bør de skiftes så snart som mulig. Se også etter skader, sprekker eller rifter i dekkene. Bytt dem dersom de ikke lar seg reparere.

Visste du at delene på sykkelen slites raskere dersom det er mye skitt på dem? Derfor er det viktig at den får en vask med jevne mellomrom. Vask av hele sykkelen med vann og et skånsomt vaskemiddel. Bruk gjerne en god børste og avfettingsmiddel på kjedet for å få bort alt av skitt og gammel olje. Skyll av og la sykkelen tørke før du smører kjedet og kassetten, og husk alltid å tørke av overflødig olje.
 

For bilisten: Oppmerksom kjøring

De aller fleste som kjører bil i mørket har opplevd at det har dukket opp både syklister og fotgjengere rett ved bilen, som ut av ingenting. Det kan skape svært farlige situasjoner. Syklistene og fotgjengerne hjelper bilisten godt på vei ved å bruke refleks og riktig lys, men det er viktig at også bilisten kjører ekstra oppmerksomt i mørket.
 

Her er noen enkle grep for deg som bilist:

  • Frisk opp kunnskapen om riktig lysbruk: Husk at du alltid skal bruke så mye lys som mulig, uten å blende møtende trafikk.
  • Avpass farten: Du skal alltid avpasse farten etter forholdene. Hvis du har dårlig sikt eller har blitt blendet av møtende trafikk, så er det ekstra viktig å senke farten slik at du kan stoppe raskt.
  • Vær nysgjerrig når du kjører: Se ofte i speilene etter syklister som kan komme bakfra, og følg med under bremsing og svingning. Vær oppmerksom på bevegelser i veikanten som kan være en lite synlig sykkel. Se også etter reflekser som lyser i mørket.
  • Gi syklisten god plass: Hold trygg avstand til syklisten, både når du ligger bak og når du kjører forbi. Det bør være 1,5 til 2 meter mellom bilen og syklisten ved forbikjøring, slik at det er nok plass hvis syklisten velter inn i veibanen. Husk også at sikten ved forbikjøring også vil være dårligere i mørket. Det er ikke alltid så enkelt å se hva som ligger foran sykkelen. Vent med forbikjøring til veien er helt klar.

Vi har skrevet en artikkel hvor du kan lese flere tips til hvordan du best kan kjøre i mørket.

 

Kilder:

Trygg Trafikk, Lover og regler på sykkel
Statens Vegvesen, I høstmørket øker risikoen for sykkelulykker, pressemelding
Lovdata, Forskrift om krav til sykkel
Syklistforeningen, Synlig syklist