Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

Telenor-kunder har problemer med å nå oss på telefon. Vi jobber med å løse saken, og anbefaler i mellomtiden at du benytter chat for å få hjelp og svar på dine spørsmål.

  1. Tryg Magasinet

Kjør trygt over fjellet om vinteren

Vinterføret i Norge kan være svært utfordrende å kjøre på. Hyppige vær- og temperaturendringer påvirker veigrepet og tung last med ski og bagasje på vei til fjellet påvirker bilens kjøreegenskaper. Vi har rådene som hjelper deg å komme trygt frem på vinterstid. Husk at disse rådene er like aktuelle når vinterføret kommer til byen som når du reiser over fjellet.

Bil på vinterføre

 

Kjør trygt over fjellet

Det er viktig å pakke bilen riktig før du skal dra på tur. En fullpakket bil eller tunge gjenstander på taket kan endre kjøreegenskapene radikalt, og gjøre det vanskelig å holde bilen på veien. En skiboks er ikke beregnet for mer enn maksimalt 50-75 kilo. Tenk over hva du bør pakke i bagasjerommet i stedet for i skiboksen. Husk at du også sørger for at det ikke er løse gjenstander i bilen ettersom usikret last medfører fare både for passasjerer og medtrafikanter.

Her er noen tips for å kjøre trygt over fjellet på vinterstid:

  • Ta en ekstra sjekk av dekkene dine før avgang. Mønsterdybden skal være minst tre millimeter på vinterdekk og trykket skal være riktig etter bilens instruksjoner. 

  • Pakk de tyngste tingene nederst og helst langt frem i bagasjerommet. 

  • Unngå løse gjenstander som iPad, vannflasker og kamera i kupéen. Disse kan være livsfarlig ved en hard oppbremsing.

  • Sjekk værmelding, vei- og kjøreforhold på strekningen du skal kjøre. Du må likevel være oppmerksom på at situasjonen kan endre seg den nærmeste fremtid.

  • Ta med reservenøkkel. Husk at den ikke må ligge i bilen, der gjør den ingen nytte.

  • Pakk med godt med mat og gjerne varm drikke på turen. Ta med varme klær som lue, votter, jakke og gjerne et pledd.

  • Ha lykt, slepetau, refleksvest og spade lett tilgjengelig i bilen.

     

Kjør etter forholdene

Du må tilpasse kjøringen din etter forholdene, selv om du har pakket bilen godt og er forberedt på det meste. Det aller viktigste rådet er å avpasse farten etter kjøreforholdene, og holde deg rolig og oppmerksom. Hold alltid god avstand til bilen foran. Husk at bremselengden øker kraftig på underlag med is, snø og slaps, så vis hensyn til andre trafikanter.

 

Kolonnekjøring over fjellet

Det er svært sannsynlig at du må forberede deg på kolonnekjøring dersom du skal kjøre over vinterfjellet. Om du har fulgt tipsene over og har nok drivstoff til turen, er det viktigste tipset å ha god tålmodighet. Det er ikke sikkert at du kommer med første kolonne og du må være forberedt på venting.

Her er noen flere råd fra Statens Vegvesen om hva du som bilist skal gjøre om du havner i kolonne i vinter:

  • Pass på at du selv og passasjerene er godt kledd.

  • Still klimaanlegget i bilen på kald luft, og rett den mot frontruten. Kald kupé forhindrer ising på frontruten og vindusviskere. 

  • Sett på nødblink, hold øyekontakt foran og bruk tåkelys.

  • Kjør med mest mulig jevn hastighet.

  • Kjør aldri ut av kolonnen eller forsøk og snu.

  • Om du må stoppe, eller hele kolonnen stopper, må du ikke forlate bilen. Du kan fort risikere å miste bilen av syne og ikke finne tilbake.

 

Kjøring på vinterføre med elbil

Kjører du elbil? Da gjelder alle rådene over også for deg, men det er et par ekstra ting som du bør være oppmerksom på.

En viktig ting å være oppmerksom på er rekkevidden som på mange elbiler blir redusert i kaldt vintervær. Vær litt ekstra bevisst på rekkevidden og lad bilen tidligere enn du pleier, særlig om du skal på langtur over fjellet.

Rekkevidden er nok de fleste elbileiere bevisst på, men har du kontroll på bilens regenerering og hvordan den fungerer på glatt vei? Denne funksjonen gjør at bilen bremser av seg selv når du slipper opp gasspedalen, og lader samtidig opp batteriet. Det fungerer godt på sommerføre, men ifølge NAF kan kraftig regenerering gjøre at du mister kontrollen på glatte og isete underlag som vi ofte har på vinteren. Du kan nemlig fort skli av veien dersom du slipper gassen før en sving på glatt føre og bilen plutselig bremser kraftig, helt av seg selv. Det er anbefalt å skru av regenereringen eller justere den helt ned gjennom vinteren for å være sikker på at du selv har kontroll på bremsingen og bremsekraften når det er glatt i veibanen.

Ta også en ekstra sjekk på bremsene før du tar turen på vinterføre. Dersom du i hovedsak bruker bilens regenereringssystem, er bremsene ekstra utsatt for slitasje ettersom de blir mindre brukt. Sørg for at bremsene er gode før du begir deg ut på kjøretur over vinterfjellet, og ta gjerne bremsetesten på en rett strekning i et område uten trafikk.

Et siste tips for deg som kjører elbil, er å være lett på gasspedalen. Du aktiverer alle kreftene til motoren med gasspedalen, og da er det fort gjort å spinne på glatt underlag. Ta det med ro og akselerer forsiktig når du er usikker på veigrepet.

 

Kilder: NAF og Statens Vegvesen.