Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Når nettene blir lange...

Når høst- og vintermørket senker seg over landet vårt, så blir det ofte fristende for våre små gnagere å trekke inn. Vi gir deg rådene du trenger for å unngå at de trekker inn i din bolig.

En grå mus klatrer på en rød julekule

Hver år har vi skadesaker hvor mus og rotter gjør så stor skade at deler av hus må renoveres. Men noen lure tips kan bidra til å holde smågnagerne ute.
Torbjørn Brandeggen, Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring

Museår

Det varierer hvor mye mus og rotter ødelegger for årlig i Norge.

– I et museår antar vi skader for et tosifret millionbeløp for hele forsikringsbransjen. I verste fall trekker mus og rotter inn i isolasjonen i veggene og slår seg ned. Det kan føre til vannlekkasjer og ødelagte el-anlegg som igjen kan være brannfarlig når musen har gnagd på ledninger. Å reparere slike skader kan fort bli dyrt, sier Torbjørn Brandeggen.

Som huseier er det lurt å ta seg en tur ut i hagen og på terrassen og rydde for å være best mulig forberedt på vinterkulden og uvelkomne små gnagergjester. Ta en ekstra titt rundt søppelkontainerne og bakkenivået rundt hele huset. Det er viktig at huset er mest mulig tett, alle åpninger større en seks millimeter bør tettes hvis en vil holde mus og rotter ute.

Gift er ulovlig

Skulle du oppdage at du har fått mus eller rotter i hus er musefeller/klappfeller som regel effektivt, men mange kvier seg for å fjerne dyrene som da blir tatt. Å legge ut gift ble for øvrig forbudt i januar 2018. 

- Kun en godkjent skadedyrbekjemper har nå lov til å bruke gift som virkemiddel, påpeker Brandeggen.

Slik oppdager du mus og rotter:

  • Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt.
  • Muselort: Se etter små og mørke ekskrementer, som blir lagt langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap.
  • Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.
  • Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe.
  • Bol/reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som f.eks. bak kjøleskap.

Slik unngår du rotter og mus:

  • Husk at mus bare trenger en åpning på 6 millimeter for å komme seg inn. Bruk derfor musebånd, stålull eller hønsenetting på alle åpninger som lufterør og ventiler.
  • Sjekk at kloakk, avløp og toaletter er ok.
  • Tett alltid åpne soilrør.
  • Sørg for å stenge av gamle og ubenyttede soil- og avløpsrør.
  • Skru fast slukristen i gulvet.
  • Unngå søppel og bygningsavfall i bakgård, kjeller og loft.
  • Sørg for at dører og vinduer slutter tett til karmen.
  • Ikke mat fugler og dyr ute på bakken.
  • Fjern nedfallsfrukt i hagen.

Klappfeller kan du sette langs vegger, under skap, på hyller på de stedene der man har funnet ut at dyrene ferdes. Fellene plasseres slik at utløsermekanismen vender inn mot veggen. Pass på at ikke andre dyr, fugler eller barn kan få tilgang til fellene.

Blir du ikke kvitt problemet anbefales det at du kontakter et profesjonelt skadedyrfirma.​