Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

Telenor-kunder har problemer med å nå oss på telefon. Vi jobber med å løse saken, og anbefaler i mellomtiden at du benytter chat for å få hjelp og svar på dine spørsmål.

  1. Tryg Magasinet

Hva gjør du når det brenner?

Det er viktig å handle raskt når det begynner å brenne. Er brannen liten, kan du forsøke å slukke den. Men vet du egentlig hva du skal gjøre?

Brann nødnummer 110

Redde, varsle, slokke!

"Redde, varsle, slokke" er en enkel huskeregel for hvordan du bør opptre ved brann. Hva som er riktig rekkefølge kan variere fra situasjon til situasjon.

  • REDDE: 
    Sørg for å varsle alle som oppholder seg i huset. Hjelp hverandre ut til møteplassen, som dere har blitt enige om på forhånd. Sjekk at alle har kommet seg ut.

  • VARSLE: 
    Varsle brannvesenet på nødnummer 110. Oppgi nøyaktig adresse. Dette bør du også lære barna. Legg ikke på før du har fått beskjed om at du kan gjøre det. Brannvesenet er på vei allerede mens du snakker. 

    Ta imot og orienter brannvesenet om situasjonen når de kommer. Gi straks beskjed dersom noen mennesker ikke har klart å komme seg ut av huset. Gå ikke selv inn i huset for å redde eventuelle kjæledyr og personlige eiendeler. Overlat dette til brannvesenet

  • SLOKKE:
    Dersom brannen ikke har blitt for stor, forsøk å slokke. Begrens brannen ved å lukke dører til andre rom. Husk at røyken er svært giftig. Ikke utsett deg selv eller andre for fare.

Ikke slokk brann i fett og olje med vann

Fettbranner må kveles eller slokkes med grytelokk/brannteppe eller slukkeapparat. Det kan være smart å ha et brannteppe lett tilgjengelig på kjøkkenet.

Lær deg å bruke brannslokningsapparatet

Det finnes forskjellige slokkemidler. Norsk Brannvern anbefaler å ha brannslange, pulverapparat på soverommet og skumapparat på kjøkkenet og i stuen.

Les nøye hva som står på apparatet. Slokkeapparater er enkle å bruke, og det er smart å kjenne til hvordan man bruker dem før man står i en situasjon der man trenger å handle raskt.

Filmen under gir en god innføring i bruk av ulike slokkemidler.

Slik slokker du en brann

Det er viktig å lære seg å slukke en brann før en brann oppstår. Alle i familien må vite hvor slokkeutstyret er og bør lese bruksanvisningen.

Vi har tre slukkemetoder:

Vannslange

  1. Skru kranen helt opp
  2. Gå ned på kne foran brannen, men ikke for nært
  3. Vri munnstykket og rett strålen mot bunnen av flammen
  4. Husk å aldri bruke vann mot en brennende fettgryte.

Pulverapparat og skumapparat

  1. Gå ned på kne foran brannen, men ikke for nært
  2. Trekk ut splinten
  3. Ta slangen og rett den mot roten av ilden
  4. Slukk ved å trykke ned håndtaket, med korte støt
     

Ha brannøvelse - også hjemme

Hvordan ser hjemmet ditt ut? Har du tenkt igjennom hvilke slukkemuligheter som vil kunne fungere best hjemme hos deg? Og hvordan er det med rømningsveier? Det kan være smart å gjennomføre en brannøvelse hjemme, slik at alle vet hvordan de raskest skal kommes seg ut.

Husk at brannen kan spre seg fort og at røyken er svært giftig. Ikke ta sjanser som setter deg selv eller andre i fare!