Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Husk dette når du skal vinterlagre bobilen eller campingvognen din

Det er mye å tenke på før du parkerer bobilen eller campingvognen for vinteren. Både hvor du lagrer og hvordan du forbereder lagringen påvirker hvordan den klarer seg gjennom vinteren, og hvordan den ser ut når du skal starte sesongen til våren. De største utfordringene er blant annet fukt, gnagere, tyveri og brann. Heldigvis er det mye du kan gjøre allerede nå for å minimere risikoen for skader.

Campingvogn parkert i snøen

Hvor lagrer du bobilen eller campingvognen din?

Det er stor forskjell på hvor du setter bobilen eller campingvognen til lagring. Velger du å lagre den trygt og tørt innendørs i oppvarmet hotell (slik som dekkhotell) eller garasje, er det mindre risiko for fukt og tyveri enn om den står ute på en parkeringsplass.

Hvor du lagrer bobilen og campingvognen din har stor betydning for hvor mye tilsyn den trenger i løpet av lagringsperioden.
Magne Skjeggestad, fagansvarlig for skade på bobil og campingvogn i Tryg

Hvis du vinterlagrer utendørs i kulden, må du sjekke innom hyppig for å oppdage mulige skader tidlig. Du kan komme unna med færre tilsyn om bobilen eller campingvognen står låst innendørs.

 

Unngå fuktskader

De aller fleste bobil- og campingvogneiere er klar over hvor utsatt kjøretøyet er for fuktskader, særlig om de står lagret utendørs hele året. Men vet du hvor enkelt det kan være å minimere risikoen for fukt? Her er noen enkle tips:

  • Tøm vannsystemene helt før vinterlagring. Dette er helt nødvendig for å unngå skader på grunn av frostsprengning og fukt. Bruk gjerne giftfri frostvæske i systemet. Husk også at fuktskadedekningen ikke dekker skader som skyldes rørbrudd eller lekkasje fra rør.
  • Sett inn fuktslukere. Husk at disse må sjekkes regelmessig for å ha god effekt.
  • Legg til rette for god lufttilgang under hele lagringsperioden, særlig på områder som har høy risiko for kondens.
  • Sørg for at det er snøfritt både på taket og rundt bobilen eller campingvognen. De er ikke konstruert for store snømengder, så her må du måke ved behov.

Det er viktig å oppdage fuktskader så tidlig som mulig, og det er derfor det er viktig med hyppig tilsyn under vinterlagring. Sjekk nøye i områder som typisk er fuktutsatt og ta grep med én gang. Da kan du redusere både omfanget av skaden og reparasjonskostnadene.

– Vi ser mange skader som følge av fukt. Derfor vil vi minne alle bobil- og campingvogneiere på å ha forsikring som dekker fuktskader som oppstår i løpet av vinteren. Hvis du avregistrerer kjøretøyet i vintermånedene, må du sørge for at du beholder forsikringen som har de dekningene du ønsker, for eksempel fuktskadedekning, da du ellers står uten dekning for skader som er oppstått i den uforsikrede perioden. Det gjelder selv om skadene blir avdekket først etter at kjøretøyet er påregistrert og forsikret igjen, forklarer Skjeggestad.

Vi anbefaler også at du installerer en fuktsensor eller fuktalarm som hjelper deg med tidlig varsling. Den vil kontinuerlig overvåke fuktnivået og varsle om det oppstår lekkasje. Avara Moist er et eksempel på en helautomatisk fuktalarm som gir deg trygghet – og ekstra gode priser på forsikring hos oss.

Les mer om fuktskader i bobil og campingvogn her.

 

Sikre deg mot brann og tyveri

Det er svært viktig å sikre bobilen og campingvognen så godt som mulig for mulig brann og tyveri under vinterlagring. Særlig brann kan ha enorme konsekvenser. Da er det viktig at du både har gode varslingssystemer og kobler fra gassystemene før du forlater bilen eller vognen. Husk å koble fra batteriet i bobilen. Lukk og lås alle åpninger, og ta gjerne med deg verdifullt innbo hjem.

– Du må huske at det er snakk om store verdier. Men det går vanligvis helt fint å lagre bobilen over vinteren med litt ekstra omsorg og hyppig tilsyn. Du må også sørge for at du har riktig forsikring for å være dekket om noe skulle oppstå, sier Magne Skjeggestad fra Tryg.

 

Iverksett tiltak mot gnagere

Små gnagere trekkes mot lune og tørre plasser, og en vinterlagret bobil eller campingvogn er det perfekte sted å lage rede og overvintre for både rotter og mus. Vinteren blir ekstra hyggelig for dem om de finner noe spiselig som er lagt igjen.

Husk at gnagerne kan komme seg inn i svært små åpninger. Derfor er det aller beste tiltaket å stenge alt av hull og luker – uten at det får konsekvenser for lufting mot fukt. Du må også tømme bobilen eller campingvognen for alt av smuler og mat før du setter den bort for vinteren. Ta en ordentlig vinterrengjøring og dobbeltsjekk at du har fått bort alt av fristelser for de små gnagerne. Et ekstra tiltak kan være å sette frem musefeller, men da må du også ha oftere tilsyn for å unngå at eventuell fangst blir liggende og lukte.

– Gnagere kan bli et stort problem hvis de får overvintre. Du risikerer for eksempel gnageskader på møbler, matter, sikkerhetsbelter og det elektriske. Jeg garanterer også at lukten som slår mot deg når du åpner døren til bobilen etter at gnagerne har oppholdt seg der hele vinteren, ikke er særlig trivelig, sier Skjeggestad.

– Skadene kan i noen tilfeller være dekket av forsikringen, men det krever at man har et jevnlig tilsyn slik at man får stoppet problemet så tidlig som mulig.

 

Huskeliste før vinterlagring

Vi har samlet en liste med det du må tenke på før du vinterlagrer bobilen eller campingvognen din:

  • Forsikring: Har du god nok forsikring slik at du vil være dekket hvis det skulle oppstå uhell ved vinterlagring? Vi anbefaler å beholde vår beste dekning gjennom hele året for å blant annet være forsikret mot skader fra fukt. 
  • Rengjøring: Rengjør godt både innvendig og utvendig, og sørg for det du lar bli i vognen eller bilen tåler å stå til over vinteren. 
  • Smør alle låser: Bruk låsolje. 
  • Tøm vannet: Få bort alt av vann i vannsystemer og varmtvannstank. La alle kraner stå åpne gjennom vinteren. 
  • Sikre mot gnagere: Bruk gjerne feller innendørs om du har mulighet til å å sjekke innom ofte, og bruk gjerne kassetter på hjulene (merk at disse må holdes snøfri gjennom vinteren for å fungere).
  • Bruk fuktsluker: Sett inn fuktslukere i de mest utsatte områdene.
  • Unngå kondens på vinduene: Sett blendingsgardinene i høy posisjon, gjerne med en glipe på et par centimeter.  
  • Ta ting av verdi med deg hjem: Ikke la ting av høy verdi ligge i bilen eller vognen over vinteren for å unngå skader og redusere fristelsen for tyver.
  • Viktigst av alt: Se til bobilen eller campingvognen med jevne mellomrom i løpet av lagringsperioden for å sørge for at alt står bra til og eventuelt oppdage problemer tidlig.