Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

Telenor-kunder har problemer med å nå oss på telefon. Vi jobber med å løse saken, og anbefaler i mellomtiden at du benytter chat for å få hjelp og svar på dine spørsmål.

  1. Tryg Magasinet

Gjør deg klar for styrtregnet

Styrtregn er et vanlig fenomen om sommeren og høsten, og fører hvert eneste år til store vannskader i norske hjem. Det kraftige regnet gjør at vannet samler seg og kan skape fuktskader eller oversvømmelser både innendørs og utendørs. Heldigvis er det grep du kan ta før regnet kommer.

Styrtregn på bakken

Hva er styrtregn?

Styrtregn er definert av at det plutselig kommer en svært kraftig regnbyge, som kan vare alt fra få minutter til flere timer. Når det kommer så mye vann på kort tid, fylles bekker, rør og grøfter opp på rekordtid, og vannet flommer over. Dette kan ødelegge veier, hageanlegg og finne veien inn i bygninger.

Været blir mer og mer ekstremt i Norge og da gjelder det å være så forberedt som mulig. Det finnes flere tiltak du kan gjøre i god tid før styrtregnet kommer, og strakstiltak som må gjøres når det kommer varsel om styrtregn.

 

Hva gjør jeg i god tid før styrtregnet kommer?

Noen ting kan du gjøre med én gang, slik at du er klar dersom det skulle komme styrtregn.

Det aller første du bør gjøre, er å sørge for at vannet klarer å renne bort på utsiden av huset eller bygget du bor i. Følg med om det er områder hvor det samler seg mye vann når det regner, og se om vannet har veier inn mot bygningen som du kan lede bort. Her finnes det både permanente og midlertidige løsninger, og du må tilpasse deg etter om underlaget er asfalt eller terreng.

Hold hus og hage ryddig året rundt. Hageavfall og annet du har liggende kan føre til at vannet samler seg ved bygget og bidra til oversvømmelse. Sørg også alltid for at takrennene er åpne, og at rørene fra takrennene leder vannet bort fra bygningen. Har du flatt tak? Da er det ekstra viktig at du sjekker sluk og takrenner slik at det ikke samler seg for mye vann på taket.

Ta en titt på konstruksjonen utvendig. Undersøk grunnmuren. Er det hakk eller sprekker hvor det kan komme inn vann? Er veggpanelene hele og tette? Husk at jevnlig vedlikehold av hus og hjem er det viktigste tipset for å unngå skader ved styrtregn og annet ekstremvær.

Installer tilbakeslagsventil dersom du ikke har det. Det er en mekanisk innretning som du kobler på avløpsrøret og som gjør at vannet kun renner bort fra huset. Ventilen hindrer at vann og avløp renner tilbake, kommer opp avløpsrøret og lager store skader inne i huset. Les mer om tilbakeslagsventil her.

 

Hva gjør jeg når det meldes om styrtregn?

Har det kommet et varsel om styrtregn? Da er det flere ting du kan gjøre for å unngå at det blir store skader.

Gå en runde inne i huset eller leiligheten. Sjekk at alt av dører og vinduer er stengt. Fjern ting og tang som står på særlig utsatte steder i hjemmet, som for eksempel kjeller, loft eller områder hvor du tidligere har fått inn vann. Verdifulle gjenstander bør heller ikke stå i nærheten av vinduer og ventiler hvor det kan komme inn vann.

Gå en runde utenfor huset eller leiligheten. Sjekk takrenner, rister, sluk og kummer, og sørg for at det ikke ligger rusk som kan blokkere for vannet. Se at vannet ledes dit du ønsker og at kummene har god avrenning og at stein og sand ikke har tettet utløpet. Sørg for at møbler, blomsterpotter, grill, sykler og andre ting du har ute er godt sikret og beskyttet mot vannet. Husk å rulle inn markiser og ta ned parasoller. Og ta inn alt som ikke tåler store mengder vann. Vi anbefaler også at du parkerer bilen i garasjen eller i områder hvor det ikke kommer mye vann, og ved gateparkering bør du unngå kumlokk og rister.

Husk også at vannet ofte kommer sammen med kraftig vind. Hagemøbler, pergola, paviljong, trampoliner og andre løse ting må også sikres for dette. Les mer om hvordan du kan sikre deg mot storm her.

 

Hva gjør jeg hvis skaden har skjedd?

Dersom det har kommet inn vann i huset eller leiligheten etter uvær, så er det flere ting du bør gjøre for å begrense skadeomfanget. Det kan du lese mer om her: Er du rammet av uvær?