Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Disse reglene bør du kunne på sjøen

Når du ferdes på åpen fjord med god plass er det lett å føre en båt. Men når du kommer i mer trafikkerte eller trangere farvann så er det lurt å kunne blant annet Sjøveisreglene. Vet du for eksempel når du har vikeplikt på sjøen? Eller hva en grønn søyle i fjorden betyr?

Førerplasen i en fritidsbåt

Båtførerbevis

Vi anbefaler selvsagt alle båteiere å ta båtførerprøven. Da blir både du og dine passasjerer tryggere på sjøen Hvilke krav som er til båtførerbevis avhenger av både båtførers alder og båtens størrelse.

  • Barn under 16 har kun lov å føre båter med mindre enn 10 hestekrefter, men aldri en båt lengre enn 8 meter. De kan derimot øvelseskjøre sammen med noen som har lov til å føre en større båt. Barn kan ta båtførerprøven fra de er 14 år, men beviset utstedes først når de fyller 16.
  • Personer over 16 uten båtførerbevis kan føre båt som har opp til 25 hestekrefter og er under 8 meter i lengde.
  • Personer over 16 år med båtførerbevis kan føre båter som er inntil 15 meter i lengde – uavhengig av motorens ytelse. Hvis båten kan gå i 50 knop eller mer kreves eget høyhastighetsbevis for å ha lov til å kjøre den.
  • Personer født før 1980 har ingen formelle krav til båtførerbevis. De har samme begrensninger som en person som har båtførerbevis – og kan altså føre båter inntil 15 meter eller 50 knops hastighet.
  • For båter mer enn 15 meter i lengde kreves et såkalt fritidsskipper-sertifikat.
  • For båter eller vannscootere som går i mer enn 50 knop kreves høyhastighetsbevis.

Vikeplikt

Vikeplikt på sjøen er litt mer komplisert enn på bilveien. På sjøen har du ikke definerte gater og heller ikke mye skilting. Derfor bør du kunne de viktigste vikepliktsreglene for å unngå sammenstøt.

  • Møtende båt: Når to båter møter hverandre skal du holde til styrbord (til for høyre for båtens kjøreretning).
  • Båt fra styrbord: Når to båter har kurs som skjærer hverandres kjørebane så har du vikeplikt for båter som kommer fra styrbord.
  • Motorbåt møter seilbåt: Hvis du kjører motorbåt og møter en seilbåt med annen kurs enn deg så har du alltid vikeplikt. Dette gjelder når seilbåten har seil oppe. Hvis seilbåten går for motor regnes den som vanlig motorbåt.
  • Innhenting: Hvis du innhenter en annen båt bakfra har du alltid vikeplikt. Dette gjelder også hvis en seilbåt innhenter en motorbåt. Forbikjøring kan skje på begge sider, men bør foregå på den siden med minst trafikk.
  • Større fartøy og nyttetrafikk: Du skal alltid holde god avstand til større fartøy og nyttetrafikk. De har ikke vikeplikt for deg.
  • I trange farvann: Kjører du i trang led skal du holde så langt til styrbord som er trygt. Går du i trange farvann med båt under 20 meter i lengde har du heller ikke lov til å være til hinder for større fartøy.
  • Båter som ikke kan manøvrere: Du skal alltid holde god avstand til båter som fisker eller ligger i ro. Dette gjelder også båter som har begrenset evne til å manøvrere – som for eksempel en robåt, havkajakk eller lignende.
  • Vis alltid hensyn til badende. Husk at du kan holde maks 50 knop når du er mindre enn 50 meter fra steder hvor bading pågår. 

Synlighet

Å være synlig og samtidig oppmerksom på andre på sjøen er svært viktig. Om det er skumring, bekmørkt, tåke, motlys eller en fin sommerdag – så er det å se og å se andre avgjørende for trygg ferdsel langs kysten.

Derfor omhandler en større del av Sjøveisreglene (lovdata.no) regler for lanterneføring og lyssignaler. Dette har vi skrevet en egen artikkel om.

Flyteutstyr

Hvert år drukner altfor mange personer i norske farvann, ofte uten redningsvest. Småbåtloven §23 sier at i en båt som er mindre enn 8 meter i lengde skal alle om bord ha på seg egnet flyteutstyr når båten er i fart. Er det barn under 15 år om bord så er det båtførers ansvar at de også har på seg flyteutstyr.

Husk at flytevester med gasspatroner eller andre automatiske mekanismer krever vedlikehold og kan gå ut på dato. Du kan lese mer om vedlikehold av redningsvest på Redningsselskapets nettsider.

Merking av farvann

Det finnes en rekke flytende og faste merkinger av farvann langs Norges kyst. Disse er der for å hjelpe båter og skip å navigere trygt i det som kalles «skipsleden» eller «leden». Kort fortalt er leden de mest brukte «vannveiene» for skipstrafikken. Ofte er de ulike merkingene også markert på kart – men ikke alltid. Derfor kan det være lurt å vite hva de ulike betyr når du ferdes i farvann der du ikke er lommekjent.

Sideavmerking (lateralmerker) er røde eller grønne søyler i vannet. Hvilken side av disse du skal kjøre på avhenger av om du kjører med eller mot «leden». Dette er tydelig merket på sjøkart. Hovedregelen er at hvis du kjører med leden – så skal du ha grønne søyler på styrbord side og røde på babord. Kjører du mot leden så er regelen motsatt.

Frittliggende grunne er merket med en svart søyle med røde bånd på. Disse kan du kjøre på begge sider av, men hold avstand til den markerte grunnen.

Rød og hvite flytende merkinger viser midten av en kanal eller annet farvann og markerer egentlig bare at det trygt farvann. Disse kan du passere på begge sider av.

Gule spesialmerker viser et område hvor båttrafikken skal holde seg unna. Dette kan være militære områder eller et område med kabel eller oljerørledninger. Det kan også være en badeplass hvor båter ikke har adgang. Disse har du ikke lov til å ferdes eller ankre innenfor.

Jernstang med arm markerer grunt farvann og du skal alltid passere på den siden som armen peker mot. Sjekk gjerne med kart i slike tilfeller, da slike jernarmer kan ha snudd seg i storm eller orkan. 

Det finnes også såkalte kardinalmerker som markerer en fare. Disse sier noe om hvilken himmelretning du skal passere på. For eksempel skal du gå på nordsiden for et nordmerke og så videre. Disse kan du se illustrert og forklart godt på Redningsselskapets nettside.

Generelle sjøvettregler

Sjøfartsdirektoratet har laget noen grunnleggende regler for hvordan vi skal ferdes trygt i båt. Disse handler om sikkerhet og trivsel på sjøen, både for deg selv og andre. Sjøfartsdirektoratet har også laget videoer til hver av reglene som du kan se her.

  • Tenk sikkerhet: Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.
  • Ta med nødvendig utstyr: Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.
  • Respekter vær og farvann: Båten må bare benyttes under egnede forhold.
  • Følg sjøveisreglene: Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.
  • Bruk redningsvest eller flyteplagg: Det er påbudt å ha på seg flyteutstyr om bord i fritidsbåter under 8 meter. Fritidsbåter f.o.m. 8 meter skal ha egnet flyteutstyr til alle om bord. 
  • Vær uthvilt og edru: Promillegrensen er 0,8 når du fører fritidsbåt under 15 meter.
  • Vis hensyn: Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

(Kilder: Kystverket, Lovdata, Redningsselskapet, Båtens Verden og Sjøfartsdirektoratet)