Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

Telenor-kunder har problemer med å nå oss på telefon. Vi jobber med å løse saken, og anbefaler i mellomtiden at du benytter chat for å få hjelp og svar på dine spørsmål.

  1. Tryg Magasinet

Denne tabben kan gjøre deg syk

legionella

Er du en av de som har nedjustert temperaturen på varmtvannsberederen for å spare strøm? Det kan i verste fall gjøre deg alvorlig syk.

Med høye strømpriser er det mange som finner nye metoder for å spare strøm, både hjemme og på hytta. Men ikke alle tiltak er helt uten risiko. Skrur du for eksempel temperaturen for lavt på din varmtvannsbereder kan det danne seg bakterier.

Legionellabakteriene vokser aller best ved temperaturer rundt 36 °C og har gode vekstbetingelser opp til 45 – 50 °C, som vil kunne forekomme i varmtvannsberedere, dersom ikke termostaten stilles tilstrekkelig høyt, står det på FHI sine nettsider.

Temperaturen i varmtvannsberederen bør holde minst 70 °C. Ved temperaturer over 70 °C vil legionellabakteriene dø raskt.

I følge FHI vil det være soner med gode vekstbetingelser for Legionella i private varmtvannsannlegg. Slike soner vil kunne være oppvekstområder for bakterien, som tidvis vil kunne rives løs og spres med vannet til tappestedene som dusj og kraner.

Fareområder

FHI oppgir følgende eksempler på vekstområder for legionella:

  • I ledninger etter blandeventiler og tappesteder der temperaturen hovedsakelig ligger under 50 °C.
  • I bunnen av varmtvannsberederen der det kalde vannet kommer inn og blandes med det allerede oppvarmede vannet
  • I foroppvarmingstanker/-beredere som brukes for å utnytte overskuddsvarme, og ”back-up”-beredere
  • I blindledninger oppstått etter ombygginger
  • I rørledninger tilknyttet back-up pumper som ikke er i bruk
  • I andre ledninger med liten gjennomstrømning

Et nyttig tips er å jevnlig la vannet renne i dusj og kraner på full varme i fem minutter for å ta knekken på eventuelle bakterier.

Veldig vanlig på hytta

Å nedjustere temperaturen på varmtvannet for å spare strøm er mest vanlig på hytter, spesielt om det er lenge mellom hver gang hytta er i bruk kan dette være fristende. Gjør du dette selv? I så fall anbefaler FHI følgende:  

hytteVent med å dusje og bruke varmtvann til du har gjort dette:

  • Skru varmtvannstanken opp til maksimal varme
  • Åpne alle kraner i servanter/vasker og dusj. Spyl godt igjennom hele systemet på full varme i 5 minutter for å drepe eventuelle bakterier

Har du en liten varmvannsbereder må du selvsagt tilpasse deg til kapasiteten. Når varmebehandlingen er utført, kan termostaten settes tilbake til normal temperatur.

Bakterier kan også danne seg i dusjhodet. Så er du usikker, bør du la dusjhodet ligge i en bøtte med klorin i 30 minutter.

Hvor skadelig er legionella?

FHI oppgir at det er  61 arter og underarter av legionellabakterien, hvor omtrent 30 arter er sykdomsframkallende hos mennesker. 

  • Legionærsykdom som kan gi alvorlig pneumoni (lungebetennelse) med høy dødelighet. Beskrevet første gang i etterkant av et utbrudd i 1976 ved et møte for krigsveteraner i USA.
  • Eldre er mest utsatt