Øvelse gir trygghet
– Jo mer vi får øvd, dess tryggere blir vi den dagen det brenner, sier bedriftskundene til Tryg.
Det er mandag formiddag ved Falck Nutec utenfor Bergen. 21 ansatte fra ulike bedrifter forsikret hos Tryg finner frem oljebukse og regnfrakk, brannhjelm og brannsikre hansker.
Brannmann Erik Angerman tenner på sprit, gass, tre og inni et sikringsskap. Deltagerne skal bruke ulike slukningsutstyr på de ulike materialene.
Pulver, skum eller vann?
Først ut er pulverapparat, som egner seg god til å slukke brann i væske.
– Både pulverapparat, skumapparat og brannslange er godkjente slukningsutstyr i hjemmet, og det er påbudt å ha minst én av delene. Jeg vil anbefale vannslange, sier Angerman.
Vann er best
Brann i elektronikk og vann hører ikke sammen, har vi lenge fått høre. Hos Falck Nutec står gamle sannheter nesten for fall. For hvis du bruker spredt stråle med vannslangen, har på deg sko og står et stykke unna, egner vann seg godt til å slukke brann i et sikringsskap eller i en TV. Grunnen er at vann har en avkjølende effekt, noe ikke de andre slukningsmidlene innehar.
– Vann er beste slukkemiddel. Det er miljøvennlig, og en går ikke tom, bemerker Angerman.
Kjøkkenet eksploderer!
Vann egner seg altså stort sett best til det aller meste, med ett viktig unntak, grytebrann.
Brannmannen lar en gryte med smult bli så varm at den begynner å brenne. Med en lang stang tar han og heller en halv desiliter vann i gryten. En eksplosjon av en ildkule farer opp av gryten. Hadde dette vært på et vanlig kjøkken hadde det nå tatt fyr i viften, også denne er som regel full av fett.
– Begynner det å brenne i en oljefylt gryte må du slå av komfyren, trekke gryten av platen og hive på et lokk. Ikke hell innholdet nedi vasken, men la den stå og avkjøle seg, sier brannmannen.
Evakuering i blinde
I tillegg til å øve på brannslukking får deltagerne også være med på å finne rømningsvei inne i et stummende mørkt bygg.
– Det er viktig å ikke stresse. Men det aller viktigste er å gjøre seg kjent med rømningsvei på forhånd, forteller Falck Nutecs instruktør Paal Aalgren.
Repetisjon, repetisjon, repetisjon
Kursdeltagerne er svært fornøyde med å få et slik tilbud. De er inne til øvelse hvert tredje eller fjerde år.
– Repetisjon er viktig, spesielt når det gjelder førstehjelp. Vi husker litt mer for hver gang, og blir trygge på det når vi har prøvd oss noen ganger, forteller Finn Espeseth fra Jæger Automobil.
Del av risikorådgivningen
– Vi tilbyr slike kurs som en del av Trygs risikorådgivningskonsept for industrimarkedet sier risikorådgiver Per Vetaas. Han legger til at de også har utviklet eget brannkurs for oppdrett- og havbruksnæringen, der kurset også inkluderer sjøredning.
Kursene holdes i Bergen og Oslo, et par ganger i året.
– Tilbakemeldingene fra kunder er veldig positive, sier Vetaas.